Logo 10


Julaften 2005
Kl 21:30
Kl 22:30
Kl 24:00
Litt pussing måtte til.
Rotorhode på plass med alle leamikkene.
Nesten alt på plass.
Alt samlet og ledninger stripset.
Test i kjellerstua
21.03.2006
Lading før 3. tur. Logo'en er her trimma inn.


Julaften 2005 pakket jeg opp mitt første helikopter som hadde lagt ett par måneder og ventet. Med tillatelse fra resten av familien (som denne julaften ikke var så mange), og til julemusikk fra Maria Aradondo startet jeg byggingen.
Alle delene kom i poser som var greit merket med nr. Byggingen var grei og i løpet av romjula var helikopteret skrudd i sammen.
Test i kjellerstua uten rotorblad holdt på å ende med krasj. Jeg kom til å bevege på siderors-stikka og halen begynte å svinge faretruende nær et stolbein. Halerotoren hadde for mye utslag og jeg fikk nesten den store skjelven. Utslaget ble redusert til 50 %, de andre på rotorhode til 70 %. Helikopter er ikke til å spøke med! Det ble deretter skrudd fast til ei roterende plate.

I mars ble det noen fine dager med snø på bakken. Treningsunderstellet ble stripset fast og batteriet ladet. På forhånd var følgende kontrollert og justert:

- alle servoer riktig vei
- Gyro riktig vei og maks utslag på servo
- justert inn halerorsservo slik at halen stod stille
- kontrollert balansen hovedrotorblad - de var i balanse (glassfiberblader)
- justert inn hovedrotorhastighet til ca 1350 omd/min
- balansert helikopteret

Helikopteret er konstruert med collectiv pitch og rotoren skal ha konstant hastighet.

Nå var jeg klar for første tur. Om jeg var spent og skjelven - nei - uanstendig rolig. Jeg hadde tørrtrent på FMS flysimulator (gratisversjon som ligger på nettet).
C-bryteren på min Futaba T8UPs radio vippes opp og schulze regulatoren starter rotoren mykt opp til innstilt turtall. Venstre stikke skyves forsiktig fremover, passerer midtpunktet og helikopteret begynner å røre på seg. Det vil til venstre. Justerer trimmen på balansen maks til høyre - prøver igjen. Nå letter det, men halen logrer. Justerer ned forsterkningen på gyroen. Prøver igjen og nå får jeg det opp - i 5-10 sekunder.
Den første turen bestod av korte hovre-turer på maks 10 sek.

Det er vanskelig å fly (hovre) og det føles av og til som om helikopteret er sjefen. Konsentrasjonen må være på topp.

Etterhvert (19.03.06 - 27.05.06) har det blitt:
- 21 hovre-turer med nasen ut
- 28 hovre-turer med nasen inn
- 2 hovre-turer med nasen til venstre
- 10 hovre-turer med nasen til høyre
- og det var da det ble ett lite uhell med halen ned i snøen
- som resulterte i en knekt stolthet


- men som ble reparert med epoksy og forsterka med pianotråd. Er skiftet til ny.


- 22 diverse hovring

- 6 små turer langs stripa for å lære oppbremsing
- 11 flyturer (de første tok jeg 05.05.2006)
- og nå går hovring, 8-tall, take off og landing som en lek.

08.06.06 Målet var å kunne fly som et vanlig helikopter i løpet av dette året - det er nådd. 2,5 måned med intens trening, over 100 flyturer og ingen tekninske problemer.
Hva har jeg lært.
I forhold til modellfly er det vanskeligere å se hvilken stilling det er i lufta. Ett par nære på opplevelser genererte litt høy puls. Ser man på rotoren når man flyr, kan man bli lurt. Det beste er å ha fokus på nesen. Man skal ikke fly for langt vekk. Størrelsen på helikopteret passer meg fint. Hvis jeg skal ha flere, blir det ett som er større.
Jeg har hatt nytte av å ha flydd modellfly. Landingsinnlegg og landing har vært det enkleste. Batteriet 12x3700 er byttet ut med 4 cellers LiPo 3700. Jeg flyr 10 minutt og bruker ca 2500 mAh. Opplading er med balanserer og strømstyrke 5,5 A. Gyro servoen er skiftet fra Graupner DS361 til Futaba S9254.Fotograf: Ørjan Tjemsland
Det flyr !

Fotograf: Ørjan Tjemsland
Flyr her også!

Copyright © Gunnars Modellflyskole 08.06.2006