Meg selv

Gunnar Tjemsland
Morhomv. 1
4760 Birkeland
Produksjonsplanlegger i Agder Energi
pensjonist fra sommer 2013

I 1962 bygde jeg det første linestyrte flyet med en 2,5 cm2 David Anderson motor. Jeg klarte tre runder før både flyet og jeg selv gikk i bakken. Det ble med den turen.

Det gikk noen år før jeg bygde mitt første radiostyrte seilfly som jeg fløy i 1975, samme år som Sørlandets R/C Modellflyklubb ble dannet. Min første radio kjøpte jeg brukt av Kjell Karlsen og betalte kr 800. Jeg husker ikke merket, men det var en amerikansk produsert som også Reidar Johansen har hatt.

Finn Johansen tipset meg om å starte med venstre sving og gi litt høyderor i selve svingen. Jeg tok det som en utfordring å lære å fly på egen hånd. Flyet var en Dandy fra Graupner - vingespenn 160 cm - som jeg etterhvert satte på motorgondol med OS10 og hjul. Flyet trente jeg med i ett år før jeg gikk over til vanlige motorfly. Dandy'en overlevde -  tror jeg gav den vekk til en eller annen.

Det neste flyet var en høyvinget Snoopy med en OS 40. Dette flyet har i dag en nyere OS 40, flottører og brukes kun til sjøfly.Vinteren 1977 -78 fløy vi mye på isen. Under en flytur med en lavvinget Marabu tok jeg øynene vekk fra flyet i noen sekunder. Det endte med total krasj og flisene havnet i søppeldunken.
Utenom dette krasjet har jeg ett par ganger glemt å lade mottaker batteriet. En annen gang løsnet en pinne til vingen med det resultat at vinge og kropp fløy hver sin vei.
Om vinteren flyr jeg kun elektro. På sommeren flyr jeg stort sett fly med brennstoffmotor. Jeg har rundt regnet 15 fly, fra enkle 400 grams elektrofly til Spitfire og F16.
Jeg er ikke en avansert flyver, men når jeg flyr er det strukturert. En gang i forrige århundre var Ivar Pettersen og jeg med på Norgesmesterskap i Vingtreff på Maarud gård ved Skarnes(der de lager potetgull). Jeg fløy en UFO med KB 20 og Ivar en Birdy 20 lånt av Gunnar Mørkesdal. Her havnet jeg mitt på treet, mens Ivar havnet langt ned på grunn av en umulig motor.
Høsten 2001startet jeg modellflyskolen. Det har vært meget gøy og har gitt meg mange nye venner.

30 år som modellflyger ble markert med helikopter - Logo 10 - mitt første - en mangeårig drøm ble en realitet julen 2005.

I 2013 er jeg pensjonist.
Jeg har de siste årene begynt med EDF modeller (el-jet). Disse flyene liker best asfalt eller kortklipt gress og ei stripe på minst 130 m. Av den grunn har jeg dette året også blitt medlem i Agder-Modellflyklubb og Gullknapp Modellflyklubb.
På Evje Flyplass (hvor Agder Modellflyklubb holder til), er det ei 500 m lang stripe for mikrofly med varierende gressmatte. Midt på denne stripa har jeg fått tillatelse å klippe (tilpasse) gresset for mine jetfly.
21.11.13
Sesongen er blitt velsignet med en haug fine dager værmessig, og det har blitt nesten 60 flydager på Evje. Som regel har jeg kjørt hjemmefra i 10-tida med radioen på P2. Da blir det en trivelig tur via Senumstad og Vegusdal. Jeg har med mat for hele dagen, og er som regel ikke hjemme før mørket begynner å falle på.

19.08.19
Det er 7. sesongen på Evje og veldig avslappende å komme dit. Deler av stripa er kortklippet og perfekt for EDF-fly.
Prosjekt kommende vinter blir sannsynligvis å gjøre ferdig en Cub scala 1:4,7 med flottører scala 1:5.
Så blir det å fly inn flyet på Evje med hjul i 2020 og fly endel på vann i 2021 hvis Evje ryker.

31.12.19
I dag fikk vi beskjed om at vi får være på Evje.

05.10.20
Fredsmyr har nå to striper med asfalt på 90 x 8 meter. Pga asfalten har jeg også lyst til å bruke Fredsmyr igjen. Flere av mine ønsker er oppfylt og jeg kan fly fra asfalt uten å dra milevis. Egentlig fantastisk å kunne stikke opp på stripe når det dukker opp noen timer når været byr seg.

13.10.20
Er stadig oppe på Fredsmyr et par timer når det er stille og før det blir for mørkt. Det er gøy med asfalten, får håpe underlaget er slik at det ikke blir for mye telehiv.

Gunnars Modellflyskole 05.10.2020